Rezervasyon Telefon: 0482 462 22 33-0539 510 67 47

Tarihçe

Midyat'ın Tarihçesi

AKİTU BAYRAMI.

Kadim Süryani geleneğinde Akitu Bayramının çok özel bir yeri vardır. AKİTU BAYRAMI bir Bahar Bayramıdır. Dünyanın bilinen en eski bayramıdır. Asurluler ve Babil Uygarlılklarından bu yana Süryaniler  her yıl yeni bir yaşamı ve yeni yılı kutlamak amacı ile 18 Mart’tan başlayarak 12 günü festival şeklinde kutlar.  Bu sebeple AKİTU BAYRAMI tarihte bilinen ilk bayram olmasının yanında, kutlanan en uzun bayram niteliğini de taşımaktadır.

Midyat, Mardin ilinin bir ilçesidir. Dinlerin (İslamHristiyanlıkEzidilik) ve dillerin (TürkçeKürtçeArapça ve Süryanice) buluşma noktasıdır.  Midyat. MÖ 9. yüzyıl Asur tabletlerinde Matiate olarak tanımlanır.

“Matiate” Aramice/Süryani bir isim ve “toprağım”, “vatanım”, demektir.

Süryanilerin milattan önceki tarihleri, eski Mezopotamya‘da yaşayan ulusların tarihidir. Süryani halkının kökleri de eski Mezopotamya’nın en eski tarihsel dönemine kadar inmektedir.

Yukarı Mezopotamya’nın yazılı tarih evresi yalnız Asurlar ile başlar. MÖ 3000’lerde Sümer‘in kuzeyinde yer alan Asurlar ve AkadlarFırat‘ın orta kesiminde, çok sayıda bağımsız site devletleri kurmuşlardır. Buradaki halk, Sümerlere benzeyen bir medeniyetten oluşmaktadır. Bu kabile, bir Sami dili olan Asurca ve Akadça/Aramice konuşuyordu.

Bugün MİDYAT ‘ ta diller ve dinlerin temsilcileri barış içinde, kardeşçe yaşamaya devam etmektedir.

Share and Enjoy !

Shares